Med de lave rentene som råder markedet i dag er det ingen tvil om at det er billig for bedrifter å gjøre kjærkomne investeringer. Det er jo akkurat det sentralbanken ønsker at bedriftene skal gjøre og de lave rentene er nettopp et middel for å få fart i økonomien igjen. Når det er sagt: nedgangstider fører til at bedriftene sliter og følgelig kan det for mange også være vanskelig å tjene penger, og det igjen sørger for at investeringer blir vanskelig.

Igjen må vi si: de vanskelige tidene merkes først og fremst i oljesektoren og de bransjene som er avhengige av oljesektoren. Forøvrig går vel ikke landets økonomi så aller verst og i dag kom det ferske tall på bordet som viser at den norske økonomien nå er nær bunnen ettersom det var positive tegn å se. Dette var egentlig helt uventet og mange økonomer tror nå at trenden er i ferd med å snu og at vi nå vender nesen mot bedre tider igjen. Dette er naturligvis gledelig for svært mange, men vi vet også at når økonomien går bedre vil det etter all sannsynlighet bli dyrere å låne penger igjen. Balansegangen her er hårfin og for bedrifter er det naturligvis vanskelig å gjøre det riktige til enhver tid. Firmaer som har store reserver av kapital vil utvilsomt benytte seg av de dårlige tidene til å gjøre billige investeringer som de igjen kan nyte godt av når den norske økonomien snur til det positive igjen.

Det er litt som i dyrelivet: det er ‘the survival of the fittest’ som gjelder, og dette skal man jaggu ikke kimse av. Heldigvis har AS Norge mye penger på bok og vi står derfor i en unik situasjon i verden sammen med andre oljerike land som har store reserver, og dette betyr at vi har muligheter til å forebygge de dypeste dalene slik at økonomien ikke synker lenger ned enn strengt tatt nødvendig.